VFX (Visual effects) er teknikken hvor man manipulerer film for å formidle noe som ellers ikke hadde vært mulig, eller som er for kostbart å fange med kamera.

VFX er fantasi som ser ekte ut. Man kombinerer ofte flere elementer av 3D animasjon og ekte filmklipp fra flere kilder som til sammen utgjør en sømløs og fotorealistisk illusjon. VFX har lenge vært et viktig virkemiddel innen film og tv. Ettersom teknikken har både blitt bedre og mer kostnadseffektivt med tiden, legges det stadig mer vekt på VFX i filmproduksjoner. Kontra en ren animasjon blir sluttresultatet mer fotorealistisk når man blander den med ekte filmklipp, og seerne tror derfor oftere på produktet ved bruk av VFX.

VFX gir mange muligheter, og få begrensninger. Men selv om VFX som regel skapes mot slutten av produksjonen er det viktig å planlegge disse klippene tidlig i prosessen. Vi bruker ofte denne teknikken i egne filmproduksjoner, men leverer også denne spisskompentansen som en egen tjeneste til andre byråer og produksjonsselskaper.

Broomstick er rigget med eget studio, i egne lokaler, kun få meter fra arbeidsstasjonene. For selv om vi i mange tilfeller filmer plates og nødvendige elementer på andre lokasjoner, har vi ordnet oss en effektiv og fleksibel arbeidsløype hvor VFX artistene raskt kan kommunisere med skuespillere og resten av produksjonen i eget studio utstyrt med grønnskjerm, kameraer og lys. Dette er en stor fordel når man skal skape et VFX klipp og mangler en spesifikk type røyk, vannsprut eller menneske som skal bli en del av den endelige illusjonen.

Hva er VFX?

Kort forklart er Visual Effects (forkortet VFX) prosessen der digitale bilder lages for å manipulere eller forbedre opptak fra den virkelige verden. I disse dager er VFX den mest avanserte teknologien som brukes i filmer for å gjøre det umulige, mulig, og som regel er også målet at det skal se så realistisk ut som mulig.

Takket være VFX har vi opplevd fantastiske verdener som aldri kunne eksistert på vår planet. De første gangene man så VFX var det i kinofilmer med store budsjetter, men VFX er ikke lenger bare begrenset til store block-buster-filmer, det har også blitt et effektivt verktøy for TV-reklamer, musikkvideoer, dokumentarer, serier, og andre medier.

VFX kan brukes på måter hvor det ikke blir lagt skjul på at klippet har vært innom et VFX studio, men det brukes vel så mye, om ikke oftere på måter hvor publikum aldri legger merke til at klippet er manipulert. Arbeidet med VFX kan variere fra noe så enkelt som å legge til en logo på en bil i bevegelse, til å bygge opp og bevege oss gjennom et alternativ univers med hundrevis av kildefiler.

Å jobbe med VFX er utrolig gøy – det er det ingen tvil om. VFX gir enorme kreative friheter, men prosessene med VFX kan være komplisert og derfor litt forvirrende for de som ikke sitter med dette til daglig. Så for de spesielt interesserte – her er en forklaring på de viktigste fagordene man bruker og prosessene man må gjennom for å skape VFX.

Hvorfor er VFX viktig?

Mennesker har brukt forskjellige former for kommunikasjon for å uttrykke tanker, ideer og visjoner siden tidenes morgen. Film ble oppfunnet for å formidle disse historiene til publikum på en måte de forsto og følte seg underholdt av. Mange ganger er det å formidle disse historiene likevel en kompleks oppgave. Mange har slitt med å få publikum til å forstå og oppleve alt til det fulle potensialet. Noen ganger er det mangel på fantasi, men aller mest på grunn av mangel på riktig teknologi. Imidlertid har dette problemet blitt løst på grunn av økningen i VFX.

“Å se er å tro”, og å gjøre ting troverdig er ingen lett oppgave, men å lage sømløse fotorealistiske illusjoner er hovedmålet til alle VFX-artister.

VFX er ganske enkelt sagt, effekter som brukes for å gi dybde til den visuelle representasjonen av historien, og har de siste årene tatt mer og mer over for praktiske effekter. VFX fortsetter å utvikle seg og åpner stadig for nye muligheter som ikke er levedyktig å filme.

Med bruk av CGI og alle de andre verktøyene for VFX, er artister nå i stand til å ha kontroll over bildene sine på en måte som ikke var mulig før.

VFX involverer integrering av filmopptak og genererte bilder for å skape miljøer som ser realistiske ut, men ville vært farlige, dyre, upraktiske, tidkrevende eller umulige å fange på film. Uten denne teknologien ville det vært mange historier som ikke hadde vært mulig å formidle. I hvert fall ikke på en like engasjerende og overbevisende måte.

Hvem trenger VFX?

Selv om VFX ble oppfunnet for storskjermen, så er ikke teknologien lenger begrenset til en type film. Tvert imot er det et verktøy som åpner for enorm kreativ frihet uavhengig av sjanger. VFX har eksempelvis virkelig tatt seg opp i både TV og reklamebransjen. Mye fordi begge har fått høyere status etter man har sett hvordan andre har lent seg på VFX for å forsterke inntrykket, heve den visuelle kvaliteten og formidlingsevnen som VFX gir.

Etter mange prosjekter har vi sett at jo tidligere du involverer VFX teamet i prosjektet ditt – jo bedre for alle. Samarbeid er nøkkelen når det er snakk om VFX, og jo flere kreative sinn du har å jobbe med i prosjektet, jo mer sannsynlig er det å oppnå de beste resultatene. Vi kan hjelpe deg når som helst i prosjektet, men mange kunder foretrekker å engasjere oss tidlig i utviklingsprosessen. Vi kan lage konseptdesign for produkter, miljøer eller 3D-modeller. Vi kan også lage animasjoner og previsualiseringer av planlagte sekvenser.

Når VFX-produksjonen starter, kan vi sørge for on-set overvåking, fotogrammetri og HDRI. Vi kan dekke hele spekteret av VFX-, CGI- og FX-tjenester (FX-røyk, vann, brann, regn).

Hver nye kunde og prosjekt er en sjanse til å forbedre oss selv, og tilnærmingen vår er alltid den samme – å levere kvalitet i alle ledd som resulterer i et blendende stykke arbeid!

Som artist er det mange sider ved VFX man må beherske, og mange aspekter å ta hensyn til for å skape de beste klippene. Har du en utfordring til oss, eller har du spørsmål til denne prosessen så er vi her for å hjelpe!